Skip to content
Menu

Screens

De screen verschijnt steeds vaker in het straatbeeld: een glad, dun doek dat strak voor het raam gespannen is om zodoende de zon te weren. Hoewel screens voorheen vooral toegepast werden bij kantoorpanden, hebben particulieren deze verticale zonwering nu ook ontdekt. En dat is niet zo vreemd! Zonnescreens brengen naast een perfecte zonwering namelijk nog veel meer voordelen met zich mee… 

Voordelen van screens 

Een screen is een vorm van zonwering in een zeer modern jasje. Met zijn strakke design, past hij prima bij vele nieuwe woningen. Doordat deze zonwering aan de buitenzijde van de woning wordt aangebracht, zijn er geen (rol-)gordijnen nodig, wat ook binnenshuis zorgt voor een strakke, ruimtelijke uitstraling. 

Het doek van screens wordt vervaardigd uit glasvezel en heeft daardoor een open structuur. Zonlicht wordt voor 70 tot 80% door de screen gefilterd en een groot deel van de zonnewarmte wordt tegengehouden. Terwijl u ongehinderd naar buiten kunt kijken, ervaart u volledige privacy omdat de screens geen inkijk naar binnen bieden. 

Screens kunnen relatief veel wind verdragen. Het doek loopt immers strak langs het kozijn, waar de wind er geen vat op krijgt. Tests wijzen uit dat er bij screens ook bij hoge windsnelheden geen vervorming of schade optreedt.

Screens beschermen de ramen tegen vocht en vuil, ook al worden ze zelf wel nat en vies. Door de coating met een PVC is het screendoek zeer sterk en vuilafstotend. Een screen reinigen is dan ook een fluitje van een cent in vergelijking met het lappen van de ramen. 

Screens zijn zelfs leverbaar in een verduisterende variant. U bent dan direct verzekerd van een goede dag- of nachtrust in een donkere slaapkamer.

Naast het voorkomen van oververhitting in de zomerperiode, kunnen screens een warmte-isolerend effect hebben in de winter, omdat dan een stilstaande luchtlaag wordt gevormd aan de buitenzijde van het glas.

Verschillende modellen 

Screenzonwering is verkrijgbaar in twee types; de normale screen en de zipscreen (of ritsscreen). De standaarduitvoering van de screen is behoorlijk windvast, terwijl de zipscreen zelfs stormvast is tot windkracht 6. 

Bij een zipscreen zit het zonnedoek aan de geleiders vast met een rits, waardoor het doek mooi strak vast zit en niet kan klapperen in de wind. Een ander voordeel van een ritsscreen is, dat deze gemakkelijk een horfunctie kan aannemen. Het glasvezeldoek loopt tot in de geleiders en valt in een onderlijst met een borstel, zodat ongedierte geen kans krijgt om binnen te dringen. 

Wanneer zipscreens worden uitgevoerd met een verduisteringsdoek, zijn ze nog effectiever dan de gewone screen. 

Zipscreen

Zipscreen

Zipscreen

Zipscreen

Soms worden screens toegepast op balkons. De screen wordt dan aan de voorzijde aan de railing bevestigd om over de volledige breedte van het balkon hinderlijk zonlicht te filteren maar wel genoeg licht door te laten. 

Ook op veranda’s en bij overkappingen met glazen daken kunnen screens uitkomst bieden. We raden daar de elektrisch bediende of automatische screen aan. 

Materialen

De constructie van een screen is simpel en duurzaam. Het screendoek rolt uit de aluminium kap of cassette naar beneden, tussen twee geleiders die aan weerszijden van het raam bevestigd zijn. Deze geleiders houden het doek strak op zijn plaats. Ook de onderlijst wordt uitgevoerd in onderhoudsvriendelijk aluminium. 

Voor het screendoek kunt u kiezen uit een rijk kleurenpalet, van gewone en verduisterende stoffen, die stuk voor stuk zijn uitgevoerd met een water- en vuilafstotende coating.

Bediening 

Tegenwoordig wordt voor verreweg de meeste screens een elektrische of automatische bediening gekozen. Het gebruiksgemak weegt hier zwaarder dan de iets hogere kosten. 

De elektrische screen heeft een schakelaar aan de binnenzijde of afstandsbediening en is tevens op te nemen in uw smart home systeem. Zo kunt u uw zonwering volautomatisch en zelfs op afstand, door middel van een app, bedienen. Als Somfy-expert kunnen wij u voorlichten over de toepassing van domotica in uw situatie. 

Als voorloper in onze branche kunnen wij screens leveren met een besturing op zonne-energie. Dit systeem is volledig draadloos, zodat het boren van gaten voor de bediening voorgoed verleden tijd is.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u gemakkelijk contact opnemen met onze vakman. Hij komt graag bij u langs voor een oriënterend gesprek, persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte.

Andere soorten buitenzonwering

Markiezen

Knikarmschermen

Uitvalschermen

Rolluiken

Reviews

Archipel Zonwering